Sastanak sa OA Vesnom Mijatović


Vesna MijatovićDana 14.10.2019.
U sklopu prve godine provedbe ESF-ovog projekta „Usluga osobne asistencije – faza II“, održan je sastanak sa OA Vesnom Mijatović koja je uposlena kao osobna asistentica korisniku Marijanu Dujmoviću iz Vidovaca.
Tom prilikom je osobna asistentica izvijestila voditelja i koordinatora projekta o načinu pružanja usluge osobne asistencije, o potrebama korisnika usluge osobne asistencije kao i o vlastitim iskustvima u svakodnevnom radu.

Izborna Skupština Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske


Dana:4.10.2019.

Na izbornoj skupštini Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije izabrana je skupština od 19 članova, te Upravni odbor od pet, te za predsjednicu ponovo Jelosavka Jakovljević, a tajnika Tomislav Škoda.
Vaša udruga je priznata, poznata i uspješna pogotovo kada su pitanju projekti, a radite posao koji je među najplemenitijima i to na dobrobit članstva – kazao je pozdravljajući skup zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha. Na skupu je rečeno da je grad najavio dodjelu drugog prostora za rad udruge gdje bi imali bolje uvjete za okupljanje članstva među kojima je dio iz okolnih gradova.
Zahvalni smo vam jer skrbite o osobama koje imaju poteškoće, te im pomažete i olakšavate svakodnevni život – istakao je okupljenima zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović.
Na skupštini je izvješće o radu unazad 1,5 godinu podnijela predsjednica Jelosavka Jakovljević ističući brojne projekte kroz koje angažiraju osobne asistente za pomoć invalidima.
Kroz izvješće smo saznali da je ovo vrlo velika udruga, koja na svom popisu ima preko 690 članova, no onih aktivnih koji rad podržavaju i plaćanjem članarine je oko 160. 
Udruga inače okuplja civilne tjelesne invalide, a glavni cilj joj je pomoći osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i poboljšanje cjelokupne kvalitete života osoba s invaliditetom. 
Udruga je vrlo aktivna i trenutno provodi čak 5 projekata financiranih iz sredstava EU i državnih fondova. 
1. Projekt Jačanje kapaciteta Udruge OSI vrijednosti 25 tisuća kuna financiranih od grada Požege.
2. Projekt osobe s invaliditetom – ujedinjene u različitosti 2019. vrijedan 8 tisuća kuna financiran od Požeško-slavonske županije. 
3. Projekt Usluga osobne asistencije vrijedan 2,5 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz koji su zaposleni asistenti koji brinu o 21-osobi s invaliditetom. 
4. Projekt Osobna asistencija vrijednosti 1,8 milijuna kuna financiran od Ministarstva za demografiju a brine za šest osoba s najtežim oblicima invaliditeta i zapošljava osobne asistente. 
5. Projekt Jačanje kapaciteta Udruge Osi Požega vrijednosti 71 tisuću kuna financiran iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
Iz Udruge OSI pozivaju sve osobe s invaliditetom da se učlane u udrugu jer tako ostvaruju pravo da na jednom mjestu dobiju relevantne informacije i pomoć u ostvarivanju svojih prava, pravo na povlašteno plaćanje ili oslobađanje od plaćanja RTV pristojbe, oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarina, mogućnost sudjelovanja na jednodnevnim izletima u toplice i druženja, besplatne usluge fotokopiranja i razne druge administrativne usluge. Udruga u članstvo prihvaća i druge zainteresirane osobe i volontere koji su voljni pomoći u radu.

Ova udruga postala je prepoznatom na široj razini po prijavi projekata radi pomoći članstvu, projekti su prihvaćeni, a pripremaju nove kako bi mogli financirati asistente i druge aktivnosti u čemu im pomažu grad Požega i županija.

Nakon skupa tijekom druženja nastupio je glazbeni duo „Lord“(Slavko Marić i Nikica Oberan).

POVEZNICA: Požeška kronika
 

     
     

 

Sastanak sa OA Ružicom Konjarik i KOA Markom Kovačevićem


Dana: 16.09.2019.
U sklopu prve godine provedbe ESF-ovog projekta „Usluga osobne asistencije – faza II“, održan je sastanak sa OA Ružicom Konjarik koja je uposlena kao  osobna asistentica korisniku Marku Kovačeviću iz Požege.
Tom prilikom je osobna asistentica izvijestila voditelja i koordinatora projekta o načinu pružanja usluge osobne asistencije, o potrebama korisnika usluge osobne asistencije kao i o vlastitim iskustvima u svakodnevnom radu, dok je korisnik 
izjavio kako je prezadovoljan osobnom asistenticom i što ona znači u njegovim svakodnevnim aktivnostima. Također je pohvalio sam Projekt bez kojega ne bi ni imao osobnu asistenticu.

Hrvatski zavod za zapošljvanje