Osmi centar znanja - Capacity Building

U okviru 8. Centra znanja, 12.12.2017. u hotelu Westin održan je Drugi Capacity building na kojem su sudjelovali predstavnici nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom s područja cijele Republike Hrvatske. Glavna tema skupa je bila Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, odnosno njena primjena i praćenje kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Moderatorica skupa bila je Marice Mirić, koordinatorice 8. Centra znanja.

Nakon prezentacija održane su dvije radionice i to radionica „Praćenje KPOSI na nacionalnoj razini, preporuke, strategija, nositelji“ te radionica „Praćenje KPOSI na lokalnoj razini, preporuke, strategija, nositelji“. Sudionici su formirali dvije skupine koje su dobile zadaću praćenja provođenja aktivnosti Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Na navedenom događaju sudjelovao je tajnik Udruge OSI Požega Tomislav Škoda.

Aktivnost udruge OSI Požega – Druženje osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i županije Požeško – slavonske je dana 24.11.2017. godine u restoranu „Krčma Zlatni lug“ organizirala druženje osoba s invaliditetom za svoje članove i ostale goste, te se okupilo oko 80 osoba.

Druženje je predviđeno planom i programom rada Udruge, a samo druženje je prošlo u veselom ozračju te uz glazbu uživo. Članovi Udruge i gosti su tom prigodom mogli izmijeniti svoja iskustva, zabaviti se te barem na kratko zaboraviti na svoje probleme.

Druženju je prisustvovala i gđa. Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI) iz Zagreba sa suradnicom. Gđa. Kranjčec je okupljene pozdravila i ukazala na mogućnosti apliciranja na nove projekte financirane iz EU fondova, te ponudila svoje iskustvo i pomoć.

Udruga OSI Požega nastavlja svoj dugogodišnji rad sa svrhom pomaganja osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava te u tu svrhu uspješno provodi projekt „Razvoj usluge osobne asistencije“ financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, te „Osobni asistenti za osobe s najtežim oblicima invaliditeta od 2016. - 2018„ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tim projektima je za 22 osobe s invaliditetom putem zapošljavanja osigurano 22 osobna asistenta.

Također Udruga OSI Požega je uposlila i novu djelatnicu, osobu s invaliditetom - Ivanu Pranjić, i to putem novog projekta „Razvoj kapaciteta Udruge OSI Požega“, financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Novozaposlena djelatnica radi na osmišljavanju i apliciranju na nove projekte a ujedno svojim iskustvom kao osoba s invaliditetom doprinosi još boljem razumijevanju i pomaganju ostalim osobama s invaliditetom.

Sastanak sa OA Vesnom Mijatović

02.11.2017.

Održan sastanak sa osobnom asistenticom gđom. Vesnom Mijatović koja je uposlena kod korisnika usluge osobne asistencije Marijana Dujmovića. Tom prilikom je osobna asistentica izvijestila voditelja i koordinatora projekta o načinu pružanja usluge osobne asistencije kao i o potrebama korisnika.